Er du stundet? Ja, da lurer du kanskje på om du bør kjøp eller leie en leilighet. Her er det flere forhold som påvirker hva svaret blir, men ofte er det en begrenset lommebok som er første faktor man må forholde seg til. Det er likevel viktig å vurdere muligheten av å komme seg på boligmarkedet.

Mer utgifter med kjøp?

Dersom du har mulighet til å kjøpe deg bolig som følge av oppsparte midler i BSU eller sparekonto eller gode foreldre eller besteforeldre som kausjonister i bakhånd eller mer støtte, vil dette i mange situasjoner være det beste.

Om du bør kjøpe bolig med ett eller flere soverom kommer jo selvsagt an på hva du faktisk har råd til, men samtidig bør du ha med i regnestykket at et ekstra soverom vil kunne gi leieinntekter. En måte å spare inn boligutgifter er selvsagt å leie ut det ekstra soverommet, i tillegg blir du jo kjent med en ny person. Det er flere utgiftsposter ved boligkjøp, men ved å bake inn deler av utgiftene i husleien får du dekt noe.

Vil det lønne seg å eie eller leie bolig som student?

Best å leie?

Når man leier leilighet har man en fast utgift å forholde seg til, eventuelt også strøm, internett og kabel om dette ikke er en del av husleien. Om du kun skal bo på plassen i en begrenset periode er det mange som foretrekker å leie fremfor å eie, særlig fordi dersom man kjøper i en av storbyene som Oslo, Stavanger og Bergen får man som regel litt mindre plass. Det du likevel skal huske på er at om du leier vil du betale penger til noen andre uten å sitte igjen med en bolig for den perioden du bor der. Ved kjøp går jo pengene investert i avdrag og renter på egen bolig, og etter at nedbetalingstiden er over eier du hele selv. Bolig er en god kapital å ha, uansett om du velger å bo der selv eller leie ut boligen i senere tid. Ved utleie betaler jo låne seg selv. Altså, har du mulighet til å kjøpe vil dette som oftest lønne seg – i hvert fall så lenge renten på boliglån holder seg så lav som vi har den per dags dato.