Budrunden er nok en av de mest spennende og nervepirrende aspektene ved å kjøpe bolig. Da er det greit å vite at man har gjort alt som er mulig for å få boligen i forkant. Det å kjøpe bolig er tross alt en stor avgjørelse i livet, og det er snakk om store summer man legger på bordet. En bolig er også noe man har over flere år, kanskje til og med et sted der man stifter familie. Hvilken bolig du går for handler om dine behov.

Sørg for at finansene er i orden

Det første som må på plass er finansieringsbiten av boligkjøpet. Det er snakk om store summer, så her må du finne ut hvor mye du får lov til å låne i banken og hva din øvre grense for bruk av bolig ligger på. Hvor mye egenkapital sitter du eller dere på? Har dere BSU konto som kan brukes? Ved kjøp av bolig stilles det krav til en viss egenandel, og den sier noe om hvor mye banken kan og er villig til å låne dere. Dersom det blir budkrig er det viktig å vite hva den øvre grensen for boligkjøp ligger på, og si for all del aldri dette beløpet til eiendomsmegleren – da presses prisen ofte raskt opp.

Kjør hardt, kjør stil

Det finnes en rekke måter å by på: gå inn lavt, gå inn høyt eller gå inn på akkurat prisantydningen. Ved å gå inn lavt er det stor sjanse for at noen byr over deg og at flere blir med på budrunden. Starter du høyt vil færre hive seg på, men du kan også risikere å måtte ut med mer for boligen enn den ellers ville gått for. Du må altså finne ut noe som passer for deg, men skal du høyne et tidligere bud – kjør hardt, kjør stil! Ved å øke med mindre beløp følger som regel de andre på budrunden etter, så å slå inn støtet med et høyt bud kan gjøre at boligen blir din.

Ta kontakt med eiendomsmegleren i forkant av budrunde for å sjekke hvor mange som har lagt seg på interesseliste eller som har lagt inn bud etter visning. Dette kan gi deg en viss indikasjon på hvor lavt eller høyt du bør starte

Vær tydelig på overtagelse

Overtagelse skjer normalt sett mellom 3 uker til 3 måneder, men fastsettelse av dato er viktig å diskutere. Selgeren vil gjerne godta et lavere bud om overtagelsesdatoen passer dem bedre, så si gjerne en dato, men at du er åpen for diskusjon.